A helyes szellőztetés

A helyes szellőztetés

Megfelelő szellőztetés –> „sokk-szellőztetés” – rövid ideig, de akkor tárja nagyra ablakait!

Egy jól kivitelezett nyílászáró-korszerűsítés után, otthonunkban esetleg nem tud a levegő ideális módon mozogni, ezért elengedhetetlen az amúgy is fontos szellőztetés. A megfelelő szellőzés az egészséges élet fenntartásának egyik egyszerű módja.
Szellőztetéssel megelőzheti sok esetben a penészesedést, vagy éppen a száraz levegőt és legfőképp a bacilusok, vírusok szaporodását lakókörnyezetében.  Tegyen meg mindent az allergének csökkentése érdekében is.
Ezért egy ház vagy lakás megfelelő szellőztetése elengedhetetlen.

Az ablakok, ajtók nagyra tárásával csökkenthetjük a levegőben lévő:

  • háztartási szennyező anyagokat (oldószerek, karbantartó szerek, ragasztó, ammónia, gombaspórák és penész, stb.),
  • dohány-, étel- és egyéb szagokat,
  • elhasznált levegőben lévő – légzésből és különböző égésekből származó – széndioxidot (CO2), és növeljük az oxigénszintet(O2),
  • nedvesség szintjét (, azaz a páratartalmat), növelve a fűtés hatékonyságát.

Mindezek előnyösek az egészségünk számára, a kényelmi szintünknek és a pénztárcánknak is!

De hogyan lehet szellőztetni az egész ház lehűtése nélkül?

  • Tárja ki az ablakokat minden nap minimum 3-5 percig, de ha teheti, 5-15 percig szellőztessen. Sokkal hatásosabb a szellőztetés így, mint a hosszabb ideig bukóra nyitott ablakokkal.
    Ennek az az oka, hogy a rövid, huzatos szellőztetés – sokk-szellőztetés” – után a szoba nagyon gyorsan visszamelegszik, mert a hő a falakban, a padlóban, a mennyezetben és a bútorokban tárolódik, és ezek a szellőztetés után visszavezetik a meleget lakásba. Hosszú ideig bukóra nyitott ablakok esetén azonban a falak stb. is lehűlnek, ezért sokkal több energiára van szükség a helyiség újra fűtéséhez. A „sokk-szellőzés” nemcsak a penészesedést akadályozza meg, hanem költséghatékonyabb és környezetbarátibb is!
  • Szellőztesse a szobákat még akkor is, ha ködös, páradús az idő vagy esik az eső!!!
  • Ha kereszthuzatot tud elérni, a szellőzés még hatékonyabb.
  • Ne felejtse el a pincében található helyiségeket is szellőztetni.
  • Minél hidegebb van kint, annál rövidebb idő szükséges a szellőztetéshez.
  • Szellőztessen lehetőleg 10 óra előtt vagy 21 óra után. A kültéri levegő kevésbé szennyezett 10 óra előtt vagy 21 óra után. Tehát ne felejtse el kihasználni ezeket az időket, és ha teheti, azokat az ablakokat nyissa ki, amelyek nem az utcára nyílnak. Ne aggódjon azonban túlságosan a szennyezés miatt: tanulmányok kimutatták, hogy az irodákban és otthonokban a beltéri levegő átlagosan szennyezettebb, mint a kültéri levegő!
  • Legfontosabb, hogy a konyhában, és ha van, a fürdőszobában nyissuk ki az ablakokat. A konyha és a fürdőszoba azok a helyiségek, amelyek jó szellőztetésével leginkább profitálhatunk. Ezután jönnek a hálószobák. Más helyiségekben a levegő általában megfelelően kering, ezért kevésbé fontos rendszeresen szellőztetni őket, hacsak nincs nedvesedési probléma.
  • Ventilálás vagy szellőztetés? Ha a szellőztetés alkalmanként történik, és nincs a szükséges helyiségekben nyílászáró (például a fürdőszoba), akkor a szellőztetőrendszer telepítése biztosítja a levegő folyamatos megújulását. Számos ventilációs rendszer létezik, és néhány ablaknak még most is van állítható a szellőzőrácsa, amely lehetővé teszi a levegő átjárását.

Engedjen be nyílászáróin keresztül minél több friss levegőt és napfényt a boldog, egészséges lakókörnyezet megteremtéséhez.

Vélemény, hozzászólás?