Fa és műanyag nyílászárók korszerűsítése, ablakszigetelés és ablakfelújítás

Az ablakfelújítási technológia legújabb innovációi radikálisan megváltoztathatják otthonának energiaháztartását.Ha még nincs 100 százalékosan meggyőződve arról, hogy szükséges nyílászáróinak szigeteltetése, akkor ajánljuk, olvassa el következő bejegyzéseinket:
Miért fontos, hogy nyílászáróink megfelelően szigeteljenek?
Hogyan ellenőrizhetem magam házilag, hogy jól szigetelnek-e az ablakaim?

Mielőtt megkezdjük az ablakkorszerűsítési és ablakfelújítási munkálatokat

Kötelezettségmentes felmérés

Fontos, hogy egy pontos árajánlatot tudjunk adni ügyfeleinknek mielőtt bármilyen ablakszigetelésbe, ablakfelújításba vagy nyílászáró korszerűsítésbe kezdenénk. Ezért kérünk egy lehetőséget a kötelezettségmentes felméréshez.

1. A felmérés során megnézzük a nyílászárók állapotát, amelynek alapján elkészítjük a pontos árajánlatot. Szükség esetén javasoljuk az ablakszigetelés és -felújítás mellett a régi üveg kicserélését hőszigetelő üvegre.

2. Amennyiben elkerülhetetlen a nyílászárók cseréje (az esetek 90 százalékában nincs rá szükség), abban is tudunk segíteni. Minimális bontással építünk be egyedileg készített fa nyílászárókat.

Hőkamerás vizsgálat, hőtérkép

Igény esetén partnerünk – tanúsítvánnyal hitelesített – hőkamerás felvételeket, hőfotókat, hőtérképet készít, amely segítségével pontosan felderíthetők a nyílászárók szigetelési hiányosságai és az ezekből adódó energiaveszteség, fűtéstöbblet.

Ablakszigetelés és üvegcsere előtt:

A lila szín a hideg területeket mutatja, míg a sárga a meleget.

Ablakszigetelés és üvegcsere után:

Ablakszigetelés és üvegcsere után

Kép magyarázat: a lila szín a hideg területeket mutatja, míg a sárga a meleget.

A képeken jól látható, hogy ablakszigetelés és üvegcsere előtt a nyílászáró teljes felületén szökött a meleg, a munkánkat követően készített képen szinte a teljes felületen tökéletesen szigetelnek az ablakok.

Szilikonos ablakszigetelés svéd technológiával

Nyílászárók asztalos munkái és műszaki felújítása

1. Első lépésként a nyílászárókat beállítjuk, a vasalatok működését ellenőrizzük, az ablakok, ajtók asztalos-passzítást kapnak. Szerintünk az asztalos-passzítás elengedhetetlen a megfelelő eredmény eléréséhez, ezért mi ezt a lépést mindig elvégezzük. (Természetesen munkadíjunk magában foglalja ezt a lépést is.)

2. Ezután egy gyurmaszerű anyag segítségével felmérjük, hogy milyen vastag tömítőanyagra lesz szükség munkánk során.

3. Az elhasználódott, nem, vagy rosszul működő zárakat, vasalatokat, kilincseket kicseréljük, hogy az ajtó- és az ablakszigeteléseknek értelme legyen.

Hő- és hangszigetelés a szilikon tömítőanyaggal

4. Speciális profilú horonymaróval néhány milliméteres nútot, hornyot marunk az ablak keretébe/szárnyába, illetve az ajtó tokjába.

5. Ebbe a horonyba kerül a rugalmas, 100 százalékban szilikon csík, svéd technológia alapján, amely két irányban zárja el a huzat útját.

Szilikon szigetelés beillesztése
Szilikon szigetelés beillesztése

A rés méretétől függően különböző méretű szilikon tömítést helyezünk a nyílászárók keretébe. Négy méretben létezik a szilikon tömítés: 6, 8, 10 és 12 mm vastagságú lehet, továbbá barna és fehér színek közül lehet választani, értelemszerűen az ablak színéhez igazítva.

A kiváló minőségű tömítőanyag öregedésálló, hőálló -40° C és 200° C között, és tartósan ellenáll a háztartási tisztítószereknek is. Minimum 10-12 év az élettartama. Ennek a szilikon tömítő anyagnak további nagy előnye, hogy amennyiben az ablakokat festeni szeretnénk, akkor csak kihúzzuk a tömítő csíkot a horonyból, lefestjük a nyílászárókat és a száradást követően visszahelyezzük a szigetelő anyagot az eredeti helyére.

Low-e bevonatú hőszigetelő (thermo) üvegek beépítése

A hőszigetelés további növelése érdekében – igény szerint – az ablak régi, nem vagy rosszul szigetelő üvegeit low-e bevonatú, ablaktól függően két- vagy háromrétegű thermo üvegre cseréljük.
Low-e (low emissivity – alacsony sugárzási veszteség): Az a lágyfémbevonat, amely a kettős rétegű üvegezés belső, „légrés” felőli oldalán lévő speciális bevonatú, nem látható hőszigetelő réteg. Az a rendeltetése, hogy a hosszú hullámú infravörös sugarakat, azaz a hőt visszatükrözze az épületbe, javítva ezzel az üvegezés hőáteresztését és energia hatékonyságát. 

Tehát a low-e bevonatú hőszigetelő üveg alkalmazásával további energia megtakarítást érhetünk el, hiszen a hőáteresztés így a fele lesz az alap hőszigetelő üveg szerkezetének. A hőátbocsátási tényező csökkenésével a fűtési energia felhasználás is jelentősen csökken, és a fűtési energia költségének csökkenésével néhány éven belül megtérülnek a többlet beruházás költségei.

Üvegcsere előtti hőkamerás felvétel:

Üvegcsere utáni hőkamerás felvétel:

Kép magyarázat: a lila szín a hideg területeket mutatja, míg a sárga a meleget.

Ahogy korábban is írtuk – jól látható, hogy ablakszigetelés és üvegcsere előtt a nyílászáró teljes felületén szökött a meleg, a munkánkat követően készített képen szinte a teljes felületen tökéletesen szigetelnek az ablakok.

A huzat útját ezzel el is zártuk.

Utómunkálatok

Az ablakszigetelési munkálatokat a helyszínen gyorsan és pontosan végezzük el, a huzat megszüntetését követően rendet rakunk magunk után, nem kell utánunk nagytakarítani.

Ablakszigetelés és ablakfelújítás utáni jó tanács!

Az ablakszigetelés nem csak a hideget zárja ki a lakásból, hanem a friss levegő útját is, ezért javasoljuk a gyakoribb szellőztetést!
Amennyiben nyílt égésterű tüzelőberendezés, például kandalló vagy cserépkályha található a lakásában, akkor kerülje a tökéletes légzárást!!!

Új nyílászáró beépítése – ablakcsere

Amennyiben a felmérésünket követően arra a megállapításra jutottunk, hogy a megtekintett nyílászárók sajnos már nem menthetőek meg, akkor egyedileg gyártott fa ablakokat is be tudunk építeni vagy segítünk Önnek az igényeinek megfelelő nyílászáró megtalálásában.