Hogyan és miért kell megfelelően szellőztetnünk, hogy megállítsuk a Covid-19 terjedését

Hogyan és miért kell megfelelően szellőztetnünk, hogy megállítsuk a Covid-19 terjedését

NYISSUK KI AZ ABLAKAINKAT!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus terjedése elsősorban apró, 1 és 10 mikron közötti vízcseppekből származik, amelyek beszélgetés (nagyjából 10 000 csepp) közben, köhögéskor (körülbelül 40 000 csepp) vagy tüsszentéskor (kb. 100 km/h sebességgel halad a levegőben) szabadulnak fel. Ez a részecskeméret általában egy órától fél napig is ott maradhat a levegőben.

Az ilyen megállapítások közzététele néhány embert arra a következtetésre juttatott, hogy az ablakok kinyitása lehetővé teheti a vírus bejutását otthonunkba és így megbetegedést okozhat.
Viszont ha közelebbről megvizsgáljuk a problémát, ez a félelem egyértelműen alaptalan. Sőt növelhetik a megbetegedés esélyét, és csökkenthetik immunvédelmünk erősségét, amely különösen fontos, hogy leküzdjük a potenciális vírust.

A megfelelő szellőztetés a veszélyes beltéri légszennyező anyagok felhalmozódásának csökkentése érdekében számos potenciálisan súlyos egészségügyi problémához vezethet. A WHO becslései szerint 2016-ban körülbelül 3,8 millió haláleset következett be a gyenge beltéri levegőminőségnek tulajdonítható betegségekből (például akut alsó légúti fertőzések, tüdőrák, szív- és érrendszeri betegségek és az asztma).

MINDEN A PÁRATARTALOMRÓL SZÓL

Míg a vizsgálatok kimutatták, hogy a koronavírus akár kilenc napig is élhet fémen, üvegen vagy műanyagon, nem áll rendelkezésre szilárd bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kültéri levegőben elég hosszú ideig fennmaradna és terjedne nagyobb távolságokban. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a Covid-19 alacsonyabb relatív páratartalom mellett (RH) tovább marad életben (kevesebb, mint 50%). Tehát a koronavírus a szárazabb levegőt szereti.

Ezért kell sűrűbben szellőztetnünk, és szabályoznunk a beltéri páratartalmat, mivel általában gyakoribb az 50% körüli vagy alacsonyabb relatív páratartalom lakókörnyezetünkben, mert többek között számunkra ez a kényelmesebb és segít megakadályozni a penészesedést is.

Ahogy haladunk a bezárásból az „új, normális” állapot felé, és több háztartásban élő ember több beltéri találkozón vesz részt, minden eddiginél fontosabb annak biztosítása, hogy megfelelő lépéseket tegyünk a lehetséges fertőzések ellen. Ez azt jelenti, hogy megértsük, hogy MINÉL TÖBB EMBER TARTÓZKODIK EGY HELYISÉGBEN, ANNÁL TÖBBSZÖR KELL ABLAKAINKAT KINYITNI, ÉS SZELLŐZTETNI!

A SZELLŐZÉS KÉRDÉSE

Míg a beltéri szellőzés segít a levegőben terjedő fertőzések kezelésében, a mikron vízcseppek terjedését – amelyek hordozhatják a Covid-19 vírust –  nem szabályozza. Mivel a cseppek nem maradnak a levegőben, figyelembe kell venni mind a levegőben lévő átviteleket, mind a cseppek terjedését. A szellőzés és a hőmérséklet-szabályozás segíthet a hígításban, a légáramlási minták szabályozása pedig a cseppek terjedésében is.

Ha például nem nyitja ki a Covid-19 vírussal fertőzött személy fürdőszobájának ajtaját, elkerülheti a vírusokkal terhelt légrészecskék eloszlását a házban. Viszont a legjobb megoldás az lenne, ha a Covid-19 tünetekkel küzdő személy fürdőszobájában a lehető leghosszabb ideig működtetnének egy elszívó ventilátort (kifelé vezetve).

A jövőben a fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek teljesítményének javítása remélhetőleg enyhíti az ilyen gondokat is. EGYELŐRE AZONBAN AZ ABLAKOK KINYITÁSA AZ EGYIK LEGJOBB DOLOG, AMIT TEHETÜNK ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY MIHAMARABB FELLÉLEGEZHESSÜNK.

Forrás: https://www.rte.ie/brainstorm/2020/0624/1149363-ventilation-windows-house-coronavirus/

Vélemény, hozzászólás?